Da li promena web hostinga utiče na SEO?

Da li promena web hostinga utiče na SEO?
Menjanje platforme za web hosting može biti zastrašujući zadatak, posebno kada je reč o održavanju rangiranja na SEO pretrazi. Sa više tehničkih faktora uključenih, prirodno je pitati se da li promena web hostinga može imati negativan uticaj na SEO vašeg web sajta.

Podelite ovaj post

U ovom članku istražićemo perspektivu Google-a o ovoj temi koju nam je predstavio Gary Illyes i identifikovati ključne faktore koje treba uzeti u obzir kako bismo osigurali glatku migraciju web sajta bez ugrožavanja vašeg rangiranja u pretrazi.

Laka migracija web sajta

Menjanje provajdera web hostinga može delovati kao složen proces, ali kada je reč o običnim WordPress sajtovima, migracija na novog hosting provajdera može biti relativno jednostavna, posebno uz pomoć dodataka. Čak i bez dodataka, ručna migracija je izvodljiva uz korišćenje alata poput phpMyAdmin-a za administriranje baza podataka i SFTP softvera za prenos fajlova. Gary Illyes (analitičar Google Search tima) naglašava važnost pridržavanja najboljih praksi za glatku tranziciju, što može biti naporno za one koji nisu upoznati sa procesom.

Stav Google-a o promeni web hostinga

Pitanje postavljeno Gary-u Illyes-u iz Google-a bilo je da li promena web hostinga može imati trajan negativan uticaj na rangiranje SEO-a. Njegov odgovor pruža utehu, navodeći da sve dok se migracija izvršava ispravno i web sajt ostaje dostupan sa minimalnim vremenom downtime-a (nedostupnosti), promena provajdera ne bi trebalo da ima negativne efekte na rangiranje vaših stranica u rezultatima Google pretrage.

POSEBNA PONUDA

Besplatna migracija web sajta
bez prekida i negativnog SEO na SkyHosting

Razmišljate li o promeni web hosting provajdera? SkyHosting nudi besplatnu uslugu migracije web sajta sa drugih hosting provajdera. Sa našim iskustvom, garantujemo glatki proces migracije bez prekida u radu i sveobuhvatnu zaštitu SEO rangiranja.
Pustite nas da se bavimo tehničkim aspektima kako biste se vi mogli fokusirati na rast svog poslovanja.

Man with tablet

Dva ključna faktora za razmatranje pri migraciji

Iako je Gary-jev odgovor optimističan, pretpostavlja se da je novi web hosting provajder barem jednakog kvaliteta kao i prethodni. Smanjenje kvaliteta usluge web hostinga može dovesti do potencijalno negativnih ishoda. Postoje dva ključna faktora na koje treba obratiti pažnju tokom procesa migracije:

1. DNS razrešavanje

Važno je osigurati da se ime domena pravilno prevodi na novu IP adresu. To obično zahteva ažuriranje DNS-ova kod registra imena domena kako bi se domen usmerio ka novom hostingu u pravom trenutku. Dodatno, A zapis (adresni zapis) treba da pokazuje na tačnu IP adresu novog web servera, zajedno sa svim povezanim MX zapisima za e-mail.

2. Minimalno vreme nedostupnosti

Iznenadjujuće je da web sajt može biti offline tokom dužeg perioda bez trajnog gubitka rangiranja, sve dok se ne vrati u svoje prethodno stanje nakon ponovnog uspostavljanja dostupnosti. Ovo saznanje proizilazi iz našeg višegodišnjeg iskustva, sa primerima web sajtova koji su bili nedostupni zbog tehničkih ili bezbedonosnih problema. Google obično ponovo indeksira i dodaje web stranice nazad u rezultate pretrage (SERP-ove) u roku od nekoliko nedelja nakon što se web sajt ponovo pojavi online. Ipak poželjno je da prekida ne bude ili barem da je minimalan prilikom migracije.

česta pitnja

FAQ - o migraciji web sajta

Zašto bih trebao/la razmotriti promenu provajdera web hostinga?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste mogli razmotriti promenu provajdera web hostinga, kao što su potreba za boljim performansama, pouzdanijom korisničkom podrškom, unapređenom sigurnošću, skalabilnošću ili boljim opcijama cenovne politike.

Da li će promena provajdera web hostinga uticati na moje SEO rangiranje?

Prema Gary-u Illyes-u iz Google-a, promena provajdera web hostinga ne bi trebalo da ima negativan uticaj na vaše SEO rangiranje ako se migracija izvrši ispravno i web sajt ostane dostupan sa minimalnim prekidom u radu. Važno je osigurati pravilnu resolvabilnost veb sajta i minimizirati vreme nedostupnosti tokom procesa migracije.

Kako da migriram svoj web sajt na novog provajdera web hostinga?

Migracija web sajta može se izvršiti na različite načine. Neki provajderi web hostinga nude besplatne usluge migracije, dok drugi pružaju alate ili dodatke radi pojednostavljivanja procesa. Takođe, web sajt možete ručno migrirati korišćenjem alata poput phpMyAdmin-a za prenos baza podataka i SFTP softvera za prenos fajlova.

Da li SkyHosting Hosting nudi besplatnu uslugu migracij web sajta?

Da! Nudimo besplatnu uslugu migracije web sajta sa drugih web hostinga. Naše iskustvo garantuje glatki proces migracije bez prekida u radu sajtauticaja na SEO. Dozvolite našem stručnom timu da se bavi tehničkim aspektima dok se vi fokusirate na rast svog poslovanja. Kontaktirajte nas

Koliko vremena je potrebno da se završi migracija web sajta?

Vreme potrebno za migraciju web sajta varira u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući veličinu vašeg web sajta, kompleksnost vaših podataka, efikasnost novog provajdera web hostinga i korišćenje metode migracije. Tipično, to traje nekoliko sati.

Da li će moj web sajt biti nedostupan tokom procesa migracije?

Iako je moguće da dođe do nedostupnosti tokom procesa migracije, iskusni provajderi mogu minimizirati vreme nedostupnosti i osigurati glatku tranziciju. Naš proces migracije kod SkyHostinga ima za cilj postizanje nultog vremena nedostupnosti, čime se omogućava pristup vašem web sajtu posetiocima tokom cele migracije.

Šta se dešava sa mojim e-mail nalozima tokom procesa migracije?

Pravilno planiranje je ključno kako bi se osigurala glatka tranzicija e-maila tokom migracije. Prilikom premeštanja web hostinga, vaši e-mail nalozi i podešavanja trebalo bi rekonfigurisati da rade sa novim provajderom. Preporučljivo je konsultovati se sa podrškom novog hostinga za savete o migraciji e-maila.

Zaključak

Promena web hosting provajdera može biti glatki proces kada se preduzmu odgovarajući koraci kako bi se osigurala minimalna smetnja u rangiranju SEO-a. Gary Illyes iz Google-a naglašava važnost migracije “po knjizi” i garantuje da, u idealnim okolnostima, ne bi trebalo da bude negativnih uticaja na rangiranje vašeg web sajta. Fokusiranjem na faktore poput razrešavanje domena i minimiziranja vremena nedostupnosti, možete sa samopouzdanjem prebaciti svoj web sajt kod novog provajdera bez straha od ugrožavanja vaših napora na SEO-u. I zapamtite, iskoristite našu besplatnu uslugu migracije web sajta  kako biste olakšali ovaj proces!

Pogledajte Googlov odgovor na 7:58

Prijavite se na naš newsletter

Saznajte prvi o novostima i učite od najboljih

Ostali članci

Pratite nas na socijalnim mrežama