Kako popraviti WordPress bazu podataka

Popravka WordPress baze podataka
WordPress baza podataka je jedna od ključnih komponenti sistema za upravljanje sadržajem (CMS). WordPress koristi bazu podataka za čuvanje celokupnog sadržaja vašeg web sajta. To znači da svaka greška unutar baze može pokvariti ceo vaš sajt. Zato popravka WordPress baze podataka može biti rešenje ako naiđete na određene probleme.

Podelite ovaj post

Ovaj članak će razložiti sve korake kako popraviti WordPress bazu podataka. Krenimo na posao!

Prvi znaci da WordPress bazu podataka treba popraviti

Možete naići na mnoge greške dok hostujete WordPress web sajt, a nisu sve povezane s bazom podataka. Jedna od retkih WordPress grešaka koja je direktno povezana sa bazom podataka je error establishing a database connection

error establishing a database connection

Drugi primer greške specifične za bazu podataka je poruka: database is already up-to-date. Iako to možda ne zvuči kao greška, ovaj konkretan problem često vas sprečava da pristupite WordPress administratorskom delu WordPress-a.

WordPress "no update required" greška u bazi

Druge greške u bazi podataka u WordPress-u mogu biti suptilnije. Neki od najčešćih problema:

  • Nedostaju slike i sadržaj na web stranici
  • Greške prilikom učitavanja fajlova na WordPress
  • Jedan ili više plugin-ova ne rade ispravno
  • Postoje neobjašnjive promene sadržaja na vašoj web stranici

Svaka WordPress instalacija sastoji se od dva dela: fajlova i baze podataka. Baza podataka čuva sav sadržaj vaše web stranice. Ako se WordPress ne može povezati s njom, vaš sajt bi mogao potpuno prestati da radi.

Nažalost, greške u WordPress bazi podataka mogu biti teške za otkrivanje. Postoji više mogućih uzroka za sve probleme koje smo ranije naveli. Preporučujemo da prvo isprobate druge, uobičajene metode rešavanja problema pre nego što krenete sa popravkom baze podataka.

Razlozi grešaka u WordPress bazi podataka

Problemi sa kredencijalima najčešći su razlozi grešaka u WordPress bazi podataka. Kada instalirate WordPress, CMS će od vas tražiti da kreirate novu bazu ili da se povežete s postojećom bazom podataka. U oba slučaja, morate uneti kredencijale kako biste omogućili WordPressu da se poveže s bazom podataka.

wordpres kredencijali

WordPress čuva kredencijale baze podataka u datoteci wp-config.php. Obično, ako vidite grešku pri povezivanju sa bazom podataka, prvo proverite taj fajl.

Takođe možete naići na problema sa povezivanjem ako se neki od fajlova ošteti. Do oštećenja fajla može doći ako dođe do greške na strani servera prilikom ažuriranja baze podataka, plugin-ova ili tema. Drugi uobičajeni uzroci uključuju korišćenje zastarele verzije PHP-a i pogrešno konfigurisane dozvole za fajlove ili direktorijume.

Ako naiđete na probleme pri povezivanju s WordPress bazom podataka i sigurni ste da nema problema sa fajlom wp-config.php, verovatno imate posla s oštećenjem nekog od fajlova. U tom slučaju, pored zamene fajlova iz backupa, jedna od opcija je i popravka WordPress baze podataka.

Kako popraviti WordPress bazu podataka (4 metode)

Većina softvera baze podataka uključuje funkciju popravke.Popravka baze podataka uključuje identifikaciju oštećenih tabela ili unosa i osiguravanje da možete pristupiti podacima bez problema.

Popravljanje WordPress baze podataka ne uključuje ručno pristupanje i modifikovanje unosa. Umjesto toga, oslanjamo se na već ugrađene funkcije i dodatke za popravku WordPress baze podataka.

Međutim, prije nego što dođemo do četiri metode popravke, hajde da pričamo o pravljenju rezervne kopije baze podataka!

Napravite rezervnu kopiju vaše WordPress baze podataka

Ako budete pravili bilo kakve promene u WordPress bazi podataka (uključujući i popravku), preporučujemo da prvo napravite rezervnu kopiju (backup). Postoji nekoliko načina da napravite rezervnu kopiju baze podataka, uključujući:

  1. Korišćenje WordPress plugin-a za backup: Većina WordPress dodataka za backup može kreirati kopije fajlova vaše web stranice i baze podataka. Takođe možete koristiti plugin da napravite snapshot baze podataka ako imate pristup kontrolnom panelu. Ova metoda radi samo ako možete pristupiti svojoj kontrolnom panelu, očigledno.
  2. Kontrolni panel vašeg hostinga: Neki hosting provajderi imaju opcije da napravite rezervnu kopiju baze podataka ili izvezete njenu kopiju preko kontrolnog panela.
  3. Korišćenje softvera za upravljanje bazom podataka: Većina, ako ne i sav softver za upravljanje bazama podataka može kreirati kopije baza podataka.

Budući da vas neke greške sprečavaju da se prijavite na WordPress administratorski panel, velike su šanse da ćete možda morati direktno pristupiti bazi podataka. Ako koristite phpMyAdmin, kreiranje rezervne kopije baze podataka je jednostavno.

Pristupite svom phpMyAdmin aplikaciji i sa leve strane izaberite bazu podataka koju želite da izvezete.
Zatim kliknite na tab Export na vrhu ekrana.

Možete odabrati koji metod izvoza i u kojem formatu želite snimiti datoteku baze podataka.

phpMyAdmin export

Quick export metoda brzog izvoza kreiraće punu kopiju baze podataka, a SQL je format za ovu vrstu podataka. Posedovanje kompletne rezervne kopije pomoći će ako proces popravke baze podataka krene po zlu i morate je vratiti.

Hajde da istražimo četiri načina da popravite svoju WordPress bazu podataka!

1. Koristite phpMyAdmin da popravite bazu podataka

phpMyAdmin je najpopularniji softver baze podataka među hosting provajderima. Uključuje ugrađenu funkciju popravke baze podataka koju možete koristiti za određene tabele.

Da biste koristili tu funkciju, prijavite se na phpMyAdmin (najčešče iz cPanela hosting provajdera) i odaberite WordPress bazu podataka koju želite popraviti sa leve strane. Sa desne strane videćete spisak svih tabela unutar te baze podataka.

Možete odabrati jednu ili više tabela klikom na checkbox ljevo od njihovih imena. Nakon što odaberete tabele koje želite popraviti, otvorite padajući meni With selected: na dnu ekrana i kliknite na Repair table opciju.

phpMyAdmin repair table

Ako ne znate koje tabele uzrokuju probleme, preporučujemo da popravite celu bazu podataka. Odaberite sve tabele pre nego što izaberete Repair table opciju.

Nakon toga, phpMyAdmin će vam prikazati spisak svih tabela koje je uspešno popravio.

PHPMyAdmin rezultat porpavke tabele

Nakon što popravite bazu podataka, vratite se na WordPress da vidite da li greška i dalje postoji. Ako postoji, verovatno nije problem u bazi podataka.

2. Popravite WordPress bazu pomoću plugin-a

Neki dodaci za optimizaciju baze podataka takođe vam omogućavaju da popravite oštećene tabele. Međutim, ovi plugin-ovi su dostupni samo ako vas greška u bazi ne spreči da pristupite WordPress administratorskom delu. Dakle, ovo ne bi trebao da bude vaš jedini metod zaštite/upravljanja bazom podataka.

Ako imate pristup administratorskom panelu, preporučujemo korišćenje WP-DB Manager. Ovaj alat je lak za korišćenje i omogućava vam pristup, uređivanje i optimizaciju više komponenti iz WordPress administratorskog panela.

Nakon što instalirate i aktivirate dodatak, idite na Database > Repair DB tab

Wordpress repair database plugin

Ovde možete odabrati koje tabele želite popraviti. Da popravite kompletnu bazu podataka, odaberite sve tabele i kliknite na Repair na dnu ekrana. Plugin će prikazati jednostavnu poruku o uspehu i reći vam ako nije uspeo popraviti neke određene tabele.

Ovo je samo jedan primer popravke baze pomoću plugin-a. Postoji nekoliko drugih plugin-ova koje možete koristiti, uključujući Advanced Database Cleaner i BackWPup.

3. Konfigurišite WordPress da popravi bazu podataka

WordPress dolazi sa ugrađenim alatom za popravku baze podataka. Međutim, taj alat nije dostupan na klik. Da biste ga koristili, moraćete dodati jednu liniju koda unutar wp-config.php fajla.

Kao i uvek, ako ćete menjati neku datoteku WordPress-a, obavezno napravite kopiju prethodno. Taj korak vam pruža brzu rezervnu kopiju ako izmena krene naopako.

Za pristup wp-config.php, povežite se na svoju web stranicu pomoću FTP-a (ili FileManager-a iz cPanel-a) i idite do osnovnog foldera WordPress-a (obično public_html). wp-config.php fajl se nalazi u njemu.

Izmenite fajl tako što ćete dodati sledeću liniju koda ispred reda koji glasi /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

				
					define ('WP_ALLOW_REPAIR', true);
				
			

Sačuvajte promene na wp-config.php i zatim posetite sledeći URL u svom pretraživaču:

vasdomen.com/wp-admin/maint/repair.php

Naravno, vasdomen.com zamenite nazivom svog domena. Kada se stranica učita, trebalo bi da vidite ekran sa opcijama za popravku i optimizaciju WordPress baze podataka

wpconfig repair database

Kliknite na Repair database dugme i sačekajte da WordPress obavi posao. Pojaviće se poruka o uspešnosti, a zatim možete pokušati ponovo učitati svoju web stranicu da vidite da li se greška ponovo javlja.

Nakon popravke baze podataka, vratite se na wp-config.php i uklonite WP_ALLOW_REPAIR red. Drugi način, možete ponovo postaviti kopiju fajla koju ste ranije kreirali. Na taj način osiguravate se da drugi korisnici ne mogu zloupotrebiti alat za popravku baze podataka WordPress-a.

4. Koristite WP-CLI funkciju za popravku baze podataka

Ako koristite WP-CLI, možete pristupiti komandi za popravku WordPress baze podataka. Ta komanda glasi:

				
					wp db repair
				
			

Zavisno od podešavanja, možda ćete takođe morati dodati kredencijale za bazu podataka kao parametre. Ako naiđete na grešku sa konekcijom prilikom pokretanja te naredbe, onda ćete morati dodati podatke o korisničkom imenu i lozinki baze.

U tom slučaju, naredba za popravaku bi izgledala ovako:

				
					wp db repair [--dbuser={value}] [--dbpass={value}]
				
			

Zamenite value sa kredencijalima vaše baze. Nakon toga, sledi poruka da je popravka uspela: Success: Database repaired.

Ponovo učitajte svoj WordPress sajt u pretraživaču i sve bi se trebalo da radi. Kao što smo već napomenuli, ako greška i dalje postoji, verovatno problem nije u bazi podataka.

Zaključak

Greške u WordPress bazi podataka mogu biti teške za detektovanje, osim kada vas CMS upozori na probleme sa konekcijom na bazu podataka ili ažuriranjem. Ako imate problem sa oštećenom bazom podataka, to može uticati na sadržaj i funkcionalnost vašeg sajta.

Ako mislite da imate posla s greškom u WordPress bazi podataka, postoji nekoliko načina da je popravite:

  • Koristite phpMyAdmin da popravite bazu podataka
  • Popravite WordPress bazu pomoću plugin-a
  • Konfigurišite WordPress da popravi bazu podataka
  • Koristite WP-CLI funkciju za popravku baze podataka

Da li imate li pitanja o tome kako popraviti WordPress bazu podataka?
Ostavite nam komentar ispod! Želimo da čujemo Vaša iskustva.

Prijavite se na naš newsletter

Saznajte prvi o novostima i učite od najboljih

Ostali članci

Pratite nas na socijalnim mrežama