Kako instalirati WordPress dodatak

Kako instalirati WordPress dodatak
Ako želite unaprediti funkcionalnost vaše WordPress web stranice, instalacija WordPress plugina (dodataka) je pravi izbor. Ovi dodaci vam omogućavaju da dodate nove mogućnosti, poboljšate performanse sajta i prilagodite ga prema vašim specifičnim potrebama.

Podelite ovaj post

U ovom članku, vodićemo vas kroz proces kako instalirati WordPress plugin korak po korak. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni korisnik WordPress-a, ovaj vodič će vam pružiti neophodne informacije kako biste instalaciju učinili jednostavnom i bez stresa.

Šta su WordPress dodaci?

Sadržaj

WordPress dodaci, poznati i kao plugin-ovi, su softverski dodaci koji se lako mogu dodati vašoj WordPress web stranici kako bi se proširile njene funkcionalnosti. Oni vam omogućavaju da dodate nove mogućnosti i poboljšate performanse sajta bez potrebe za naprednim poznavanjem kodiranja. Od jednostavnih kontakt formi do kompleksnih rešenja e-prodavnica, postoji širok spektar WordPress dodataka koji mogu zadovoljiti različite potrebe.

Zašto su WordPress dodaci važni?

WordPress dodaci su važni jer vam omogućavaju da prilagodite svoju veb stranicu prema specifičnim zahtevima i ciljevima. Evo nekoliko razloga zašto su WordPress dodaci važni:

  • Proširuju funkcionalnost: Dodaci vam omogućavaju da dodate nove funkcionalnosti koje inače ne bi bile dostupne u osnovnoj instalaciji WordPress-a.
  • Poboljšavaju korisničko iskustvo: Dodaci vam omogućavaju da unapredite korisničko iskustvo vaših posetilaca, pružajući im dodatne opcije za interakciju sa sajtom.
  • Optimizuju performanse: Određeni dodaci mogu poboljšati performanse vaše web stranice, što dovodi do bržeg učitavanja i boljeg rangiranja na pretraživačima.
  • Prilagođavaju dizajn: Dodaci vam omogućavaju da prilagodite izgled i stil vaše web stranice, bez potrebe za naprednim tehničkim veštinama i programiranjem.
  • Povećavaju bezbednost: Pluginovi mogu zaštititi vaš web sajt od zlonamernog softwera i hakerskih napada.

Kako pronaći odgovarajući WordPress dodatak

Kada birate WordPress plugin/dodatak, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora kako biste bili sigurni da odaberete pouzdan i funkcionalan dodatak. Evo nekoliko faktora koje treba razmotriti:

  • Reputacija i ocene: Proverite ocene i recenzije drugih korisnika kako biste dobili uvid u kvalitet i pouzdanost dodatka. Veći broj instalacija je takođe dobar pokazatelj.
  • Aktivna podrška i ažuriranja: Proverite da li je dodatak redovno ažuriran i da li ima aktivnu podršku od strane developera. Redovna ažuriranja i podrška ukazuju na pouzdan i siguran dodatak. Ovo je dosta važno zbog bezbednosti jer loši pluginovi su najčešći uzrok upada hakera na sajt.
  • Kompatibilnost: Proverite da li je dodatak kompatibilan sa vašom verzijom WordPress-a i temom. Problemi sa kompatibilnošću mogu dovesti do sukoba i uticati na performanse vašeg web sajta. Nemojte instalirati više sličnih dodataka za istu stvar, da ne bi došli u konflikt.

Metode instalacije

Postoje tri osnovna načina za instalaciju WordPress dodataka: preko WordPress Repozitorijuma, ručnim postavljanjem dodatka ili preko FTP transfera.

Instaliranje WordPress dodataka iz WordPress Repozitorijuma

WordPress Repozitorijum je centralizovana platforma koja sadrži širok izbor besplatnih i premium dodataka. Evo kako možete instalirati dodatke iz WordPress Repozitorijuma:

  1. Prijavite se na svoju WordPress kontrolnu tablu.
  2. Idite na “Dodatak” u levom meniju i kliknite na “Dodaj novi”.
  3. U pretraživaču unesite ime ili funkcionalnost dodatka koji želite da instalirate.
  4. Prikazaće se lista dodataka koji zadovoljavaju vaše kriterijume pretrage. Kada pronađete odgovarajući dodatak, kliknite na “Postavi sada”.
  5. Nakon instalacije, kliknite na “Uključi dodatak” kako biste aktivirali dodatak na vašoj web stranici.
pretraga wp plugina

Ručno postavljanje i instalacija WordPress dodataka

Ako imate dodatak kao ZIP datoteku koji ste preuzeli sa nekog sajta, možete ga ručno postaviti i instalirati na svom web sajtu. Evo kako to možete učiniti:

  1. Prijavite se na administratorski deo WordPress-a.
  2. Idite na “Dodaci” u levom meniju i kliknite na “Dodaj novi”.
  3. Umesto da pretražujete dodatak, kliknite na “Otpremi dodatak”.
  4. Izaberite ZIP datoteku dodatka sa vašeg računara i kliknite na “Postavi sada”.
  5. Nakon instalacije, kliknite na “Uključi dodatak” kako biste aktivirali dodatak na vašoj web stranici.

Instalacija WordPress dodatka uz pomoć FTP klijenta

Jedan od načina za instaliranje WordPress dodataka je korišćenje FTP klijenta. Ovaj metod vam omogućava da ručno postavite dodatak na server i zatim ga aktivirate putem WordPress kontrolne table. Evo koraka koje trebate pratiti:

Preuzmite i instalirajte FTP klijenta: Prvo što trebate uraditi jeste preuzimanje FTP klijenta i instalacija na vaš računar. FTP klijenti omogućavaju vezu između vašeg računara i servera gde je smeštena vaša WordPress veb stranica. Popularni FTP klijenti su FileZilla, Cyberduck i WinSCP.

Kreirajte FTP nalog: Da biste se povezali sa serverom, morate imati pristupne podatke. Ove podatke obično dobijate od vašeg hosting provajdera. FTP pristupni podaci uključuju adresu servera, korisničko ime i lozinku. Ako imate cPanel, možete koristiti cPanel pristupne podatke za FTP.

Pokrenite FTP klijenta i uspostavite vezu: Nakon instalacije FTP klijenta, pokrenite program i unesite pristupne podatke koje ste prikupili u prethodnom koraku. Zatim pritisnite dugme “Connect” ili “Poveži” kako biste uspostavili vezu sa serverom.

Pronađite direktorijum sa WordPress instalacijom: Nakon uspostavljanja veze, trebali biste videti strukturu direktorijuma na serveru. Pronađite direktorijum u kojem je smeštena vaša WordPress web sajt. Obično se naziva “public_html”, “www” ili slično.

FTP postavljanje WP dodatka

Postavite dodatak: U direktorijumu sa WordPress instalacijom, pronađite folder “wp-content” i otvorite ga. Unutar tog foldera, pronađite folder “plugins”. Otvorite folder “plugins” i sada možete u njemu postaviti ZIP datoteku dodatka koju želite instalirati. Da biste to uradili, jednostavno prevucite ZIP datoteku iz lokalnog računara u prozor FTP klijenta.

Raspakujte ZIP datoteku: Nakon što ste otpremili ZIP datoteku dodatka, potrebno je raspakovati je. Desnim klikom na ZIP datoteku u FTP klijentu, odaberite opciju “Extract” ili “Raspakuj”. ZIP datoteka će se raspakovati i pojaviće se folder sa nazivom dodatka.

Aktivirajte dodatak: Sada se vratite na WordPress kontrolnu tablu. Idite na “Dodaci” u levom meniju i kliknite na “Postavljeni dodaci”. Trebali biste videti novo instalirani dodatak na listi. Pronađite dodatak i kliknite na “Uključi” kako biste ga aktivirali

Aktiviranje i konfigurisanje WordPress dodataka

Nakon što ste uspešno instalirali dodatak, potrebno je aktivirati ga i konfigurisati prema vašim potrebama. Evo kako to možete uraditi:

  1. Prijavite se na svoju WordPress kontrolnu tablu.
  2. Idite na “Dodatak” u levom meniju i kliknite na “Postavljeni dodaci”.
  3. Pronađite dodatak koji želite da aktivirate i kliknite na “Uključi”.
  4. Nakon aktivacije, dodatak će postati funkcionalan i možete pristupiti njegovim podešavanjima ili opcijama preko odgovarajućeg menija ili kartice u kontrolnoj tabli WordPress-a.
aktiviranje wordpress dodatka

Česta pitanja o WordPress dodacima

Ako primetite sukob između WordPress dodatka i vaše teme ili drugih dodataka, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti:

Proverite da li imate najnoviju verziju dodatka. Ponekad su ažuriranja dodataka dizajnirana da reše poznate probleme sa kompatibilnošću.
Proverite da li je sukob između dodatka i teme. Isključite druge dodatke ili promenite temu kako biste utvrdili da li je sukob vezan za određenu kombinaciju.
Ako ne možete rešiti sukob, kontaktirajte podršku dodatka ili teme za dalju pomoć.

Ažuriranje WordPress dodataka je jednostavno. Kada je dostupna nova verzija dodatka, dobićete obaveštenje u vašem WordPress kontrolnom paneli. Evo kako možete ažurirati dodatak:

Prijavite se na svoj WordPress kontrolni panel.
Idite na "Dodaci" u levom meniju i kliknite na "Postavljeni dodaci".
Ako postoji dostupno ažuriranje za neki dodatak, prikazaće se obaveštenje uz naziv dodatka. Kliknite na "Ažuriraj sada".
WordPress će automatski preuzeti i instalirati najnoviju verziju dodatka. Nakon završetka ažuriranja, dodatak će biti ažuriran na najnoviju verziju.

Ne, nisu svi WordPress dodaci besplatni. Postoji veliki broj besplatnih dodataka u WordPress Repozitorijumu, ali takođe postoje i premium dodaci koji se prodaju po određenoj ceni. Cena dodataka može varirati u zavisnosti od funkcionalnosti, podrške i razvojnog tima koji stoji iza dodatka.

Da, možete deaktivirati i obrisati WordPress dodatke sa svog web sajta. Evo kako to možete učiniti:

Prijavite se na WordPress kontrolni panel.
Idite na "Dodaci" u levom meniju i kliknite na "Postavljeni dodaci".
Pronađite dodatak koji želite da deaktivirate ili obrišete.
Za deaktivaciju, jednostavno kliknite na "Isključi". Dodatak će ostati instaliran, ali neće biti aktivan na vašem web sajtu. Deaktiviran dodatak i dalje može predstavljati bezbednosni propust koji hakeri mogu zloupotrebiti.
Za brisanje dodatka, kliknite na "Obriši". WordPress će vas upitati da li želite da obrišete i sve podatke povezane sa dodatkom. Budite pažljivi prilikom brisanja jer nećete moći povratiti obrisane podatke.

Ako želite instalirati dodatak koji nije dostupan u WordPress Repozitorijumu, možete ga pronaći na zvaničnom sajtu dodataka ili platformi za trgovinu dodacima (npr. ThemeForest)

Zaključak

Instaliranje WordPress dodataka je jednostavan proces koji vam omogućava da prilagodite i unapredite funkcionalnost vašeg WordPress sajta. Bez obzira da li koristite dodatke iz WordPress Repozitorijuma ili dodatke sa trećih strana, važno je uzeti u obzir faktore kao što su reputacija, kompatibilnost i podrška. Pratite korake opisane u ovom vodiču i iskoristite prednosti dodataka kako biste unapredili svoj WordPress sajt.

Prijavite se na naš newsletter

Saznajte prvi o novostima i učite od najboljih

Ostali članci

Pratite nas na socijalnim mrežama