Kako kreirati WordPress Child temu – Zaštitite svoje izmene

Kako kreirati WordPress child temu
Kreiranje WordPress child teme je veština koja vam omogućava da personalizujete i prilagodite izgled i funkcionalnosti vašeg sajta, a istovremeno sačuvate osnovnu temu i njen integritet. Ovaj vodič će vas korak po korak provesti kroz proces kreiranja WordPress child teme, omogućavajući vam da stvorite jedinstven izgled za vaš web sajt.

Podelite ovaj post

Šta je osnovna tema u WordPress-u?

Osnovna tema se sastoji od fajlova index.php i style.css (templejt i stilovi) kao i dodatnih PHP, JavaScript fajlova i slika. Sve teme se smatraju osnovnim temama – osim child tema.

Šta je Child tema i čemu služi?

Child tema je podtema koja nasleđuje izgled i funkcije nadređene (osnovne) teme. Instalirate je kao i svaku drugu temu, ali se oslanja na osnovnu temu da kontroliše svoju funkcionalnost. Child teme pružaju način za prilagođavanje vašeg sajta bez direktne izmene osnovne teme.

Ukoliko kupite neku temu od developera, veoma je verovatno da ćete uz nju dobiti i već kreiranu child temu koju je potrebno instalirati i aktivirati uz osnovnu. Ali ne brinite ako je niste dobili, jer ćemo ovde pokazati kako da je sami kreirate.

Važno je napomenuti da child tema neće raditi samostalno. Morate je instalirati zajedno sa osnovnom temom. Kada instalirate child temu, primetićete da je povezana sa osnovnom temom u WordPress administratorskoj tabli.

Zašto kreirati WordPress Child temu?

Kada vršite izmene u child temi, one se čuvaju odvojeno od datoteka osnovne teme. Još važnije, sve izmene koje napravite u child temi imaće prednost u odnosu na ponašanje osnovne teme.

Kreiranje WordPress child teme donosi brojne prednosti za vlasnike web sajtova. Evo nekoliko glavnih prednosti:

  1. Zaštita od gubitka izmena: Jedna od glavnih prednosti child tema je da omogućava prilagođavanje izgleda i funkcionalnosti sajta, a istovremeno štiti te promene od gubitka tokom ažuriranja osnovne teme. To znači da možete sigurno ažurirati osnovnu temu bez bojazni da ćete izgubiti svoje prilagođene izmene.
  2. Laka prilagodljivost: Child tema omogućava fleksibilnost u prilagođavanju vašeg sajta. Možete menjati boje, stilove, dodavati nove sekcije, widgete i mnoge druge elemente bez uticaj na osnovnu temu. To olakšava prilagođavanje vašeg sajta vašim potrebama.
  3. Kreiranje jedinstvenog dizajna: Child tema vam daje slobodu da stvorite potpuno jedinstven izgled za vaš web sajt. Sve izmene koje napravite u child temi imaće prednost u odnosu na postavke osnovne teme. Možete eksperimentisati sa dizajnom bez ikakvih ograničenja osnovne teme.
  4. Lakše održavanje: Korišćenje child tema čini održavanje vašeg sajta mnogo jednostavnijim. Pravilno organizovane datoteke i kod čine da je lakše pratiti i razumeti promene koje ste napravili.
  5. Brže Razvojne Vreme: Kreiranje child teme može značajno ubrzati proces razvoja web sajta. Umesto da krećete od nule, možete koristiti osnovnu temu kao polaznu i brže prilagoditi sajt prema potrebama klijenata.
  6. Bolja bezbednost: Child teme mogu poboljšati sigurnost vašeg sajta jer se izmene vrše u odvojenim datotekama od osnovne teme. To može smanjiti rizik od grešaka koje bi mogle dovesti do sigurnosnih propusta.

Kreiranje child teme je korak koji može značajno olakšati prilagođavanje vašeg web sajta i omogućiti vam da sačuvate svoje izmene bez brige o gubicima tokom ažuriranja. Ova praksa se preporučuje svima koji žele da imaju kontrolu nad izgledom i funkcionalnošću svojih WordPress sajtova.

Kreiranje child teme korak po korak

Korak 1: Priprema

Pre nego što počnete, prva stvar koju treba da uradite jeste da napravite rezervnu kopiju svog sajta. To je ključno kako biste mogli da se vratite na prethodno stanje ukoliko nešto pođe po zlu. Koristite plugin za pravljenje rezervnih kopija ili Backup opciju iz WordPress Toolkita na cPanelu.

Korak 2: Kreiranje direktorijuma za Child temu

Sledeći korak je kreiranje odgovarajućeg direktorijuma za vašu Child temu. Direktorijum bi trebao da se nalazi u “wp-content/themes/” direktorijumu vaše WordPress instalacije. Na primer, ako želite da kreirate Child temu za temu Twenty Twenty-One, napravite direktorijum sa nazivom “twentytwentyone-child”.

Korak 3: Kreiranje style.css datoteke

U tom direktorijumu, kreirajte datoteku sa nazivom “style.css“. Ova datoteka će sadržavati osnovne informacije o vašoj child temi, kao što su naziv, autori, verzija, i tako dalje. Takođe, ovde možete dodati prilagođene CSS stilove za vašu temu. Evo primera kako bi izgledala ova datoteka kada pravimo chiled temu od osnovne Twenty Twenty-Four teme:

				
					/*
Theme Name: Twenty Twenty-Four Child
Theme URI: http://www.example.com/
Description: Ovo je moja prilagođena child tema.
Author: Vaše ime
Author URI: http://www.mojeime.in.rs/
Template: twentytwentyfour
Version: 1.0
*/
				
			

Kao što vidite, ceo kod se nalazi u komentaru jer ne vrši nikakvu funkciju već govori WordPress-u o samoj temi. Da vidimo njihovo značenje:

  • Theme Name: Jedinstveno ime za vašu temu.
  • Theme URI: Gde se nalazi dokumentacija za korisnike.
  • Description: Opis teme.
    Author: Vaše ime
    Author URI: Web sajt autora.
  • Template: Folder gde se nalazi osnovna tema. Upišite ime foldera, a ne ime teme. Bez ove linije, Vaša tema neće raditi kao child.
  • Version: Broj verzije
Theme Name i Template su najbitnija polja bez kojih neće raditi child tema ako nisu definisana.
Nakon ovog koda možete u nastavku dodavati svoje CSS stilove za svoju novu child temu.

Korak 4: Kreiranje functions.php datoteke

Nakon što ste kreirali “style.css” datoteku, vreme je da kreirate “functions.php” datoteku u folderu child teme. Ova datoteka će se koristiti za učitavanje stilova osnovne teme i prilagođavanje funkcionalnosti prema vašim potrebama. Možete koristiti PHP kod kako biste dodavali nove funkcije i promenili ponašanje vašeg sajta. Na primer, možete dodati kod za promenu pozadine, dodavanje novih widgeta, promenu izgleda naslova i mnogo toga drugog.

Ovde je primer kako bi “functions.php” datoteka mogla izgledati. U njoj se nalazi funkcija koja učitava CSS stilove iz osnovne teme kako bi imali neku  osnovu za dalje izmene.

				
					<?php
    add_action('wp_enqueue_scripts', 'dodaj_stilove');
    function dodaj_stilove() {
        wp_enqueue_style('parent-style', get_template_directory_uri() . '/style.css');
        }
?>

				
			

Korak 5: Postavljanje i aktivacija child teme

Nakon što ste kreirali osnovne datoteke child teme, sledeći korak je da zapakujete te datoteke i postavite ih na vaš web hosting server. Ovaj proces uključuje kreiranje ZIP datoteke i njeno postavljanje na server putem WordPress administratorske table ili FTP klijenta.

Korak 5.1: Kreiranje ZIP datoteke

  • Izaberite folder sa child temom na vašem računaru. Ovaj folder sadrži “style.css” i “functions.php” datoteke koje ste kreirali.
  • Desnim klikom na folder, izaberite opciju “Compress to ZIP file” (ili sličnu opciju, u zavisnosti od operativnog sistema). To će kreirati ZIP arhivu koja sadrži sve datoteke child teme.

Korak 5.2: Postavljanje child teme na web hosting

  • Prijavite se na WordPress administratorski panel
  • Idite na “Appearance” -> “Theme” u glavnom meniju.
  • Kliknite na “Add New Theme” na vrhu stranice.
  • Kliknite na “Upload Theme”
  • Kliknite na “Browse” dugme i odaberite ZIP arhivu child teme sa vašeg računara.
  • Nakon što ste izabrali arhivu, kliknite na “Instaliraj sada”. WordPress će otpakovati arhivu i instalirati Child temu.
  • Kada se instalacija završi, kliknite na “Activate” kako biste aktivirali Child temu. Vaša child tema je sada aktivna i spremna za prilagođavanje.

Screenshoot child teme

U administratorskom delu WordPresa vaša child tema neće imati svoju sliku. Možete iskopirati screenshot.png fajl iz osnovne teme i dodati ga u folder teme ili kreirati sopstvenu sliku.

child theme blank screenshotchild screenshot

Kako prilagoditi Child temu u WordPress-u

Prilagođavanje child teme je ključni deo procesa. Evo nekoliko tipičnih prilagođavanja koje možete uraditi:

Menjanje stila

U style.css fajlu svoje child teme možete menjati stilove kako biste se uskladili sa dizajnom vašeg sajta. Jednostavno dodajte nove stilove ili prepravite postojeće. Evo primera. Recimo da naslov bloga u glavnoj temi ima sledeći stil:

				
					h1.blog-post-header-title {
 color: #000;
}
				
			

Da bi ste to izmenili, u style.css fajlu svoje child teme unestite na primer sledeće:

				
					h1.blog-post-header-title {
 color: #3b3b3b;
 font-size: 22px;
}
				
			

Prilagođavanje funkcija

Ako želite promeniti ponašanje vaše stranice, možete to uraditi pomoću funkcija u fajlu sa funkcijama vaše child teme. Ovde možete kreirati nove funkcije ili prepraviti postojeće.

Dodavanje novih fajlova

Ako želite dodati nove fajlove, na primer, posebne šablone za stranice ili prilagođene JavaScript fajlove, jednostavno ih dodajte u direktorijum svoje child teme.

Prepravljanje šablonskih fajlova

Ako želite promeniti izgled određenih delova vaše stranice, kao što su postovi ili stranice, kopirajte šablonski fajl iz osnovne teme u direktorijum vaše child teme i vršite izmene u kopiji fajla. Na primer prekopirajte header.php ili page.php fajl i direktno u njemu vršite izmene. Izmene će imati prednost u odnosu na fajlove iz osnovne teme.

FAQ - najčešći problemi i rešenja

Pri kreiranju i prilagođavanju child tema, možete naići na neke probleme. Evo nekoliko uobičajenih problema i kako ih rešiti.

Da li je bezbedno prilagođavati temu direktno, bez korišćenja child teme?

Izmena osnovne teme direktno može biti bezbedno ako znate šta radite, ali to može izazvati probleme prilikom ažuriranja teme. Preporučuje se korišćenje child tema kako biste sačuvali svoje promene.

Da li mogu da koristim child temu sa bilo kojom WordPress temom?

Možete koristiti child temu sa većinom WordPress tema. Da biste to uradili, trebate napraviti odgovarajući stylesheet i functions fajl za svoju child temu.

Kako se vratiti na osnovnu temu ako ne želim više da koristim child teme?

Da biste se vratili na osnovnu temu, jednostavno deaktivirajte child temu i aktivirajte matičnu temu u administrativnom panelu WordPress-a.

Da li mogu da koristim više child tema za istu matičnu temu?

Ne, obično se koristi samo jedna child tema za matičnu temu.

Child tema se ne prikazuje

Ako vaša child tema nije vidljiva, proverite da li ste tačno pratili korake za kreiranje child teme i da li se nalazi u pravilnom direktorijumu. Ponovo u;itajte stranicu u browseru.

Promene na child temi ne vide se na stranici

Ako napravite promene na child temi, ali se ne prikazuju na vašoj stranici, pokušajte da obrišete keš iz svog browsera.

Konflikti sa dodacima

Ponekad dodaci mogu izazvati konflikte sa temama. Isključite dodatke jedan po jedan da biste utvrdili da li je problem u dodatku.

Ažurirajte temu i dodatke

Redovno ažuriranje WordPress teme, kao i dodataka, može rešiti probleme sa kompatibilnošću.

Testirajte na više uređaja i browsera

Proverite kako vaša child tema izgleda i funkcioniše na različitim uređajima (računarima, tabletima, mobilnim telefonima) i različitim browserima (Chrome, Firefox, Safari, itd.).

Na kraju

Kreiranje i prilagođavanje child tema u WordPressu može značajno poboljšati kontrolu nad izgledom i funkcionalnošću vaše web stranice. Sada kada znate kako da kreirate child temu i kako da je prilagodite, možete slobodno eksperimentisati i stvoriti web sajt koji savršeno odgovara vašim potrebama.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili problema tokom ovog procesa, ne ustručavajte se da se obratite tehničkoj podršci ili WordPress forumima. Srećno sa pravljenjem i prilagođavanjem vaše WordPress child teme!

Prijavite se na naš newsletter

Saznajte prvi o novostima i učite od najboljih

Ostali članci

Pratite nas na socijalnim mrežama