Šta je domen? Kompletan vodič

šta je domen
Sigurno ste se pitali šta je to domen i zašto je toliko važan u online svetu. Otkrijte sve o domenima, od osnovnih pojmova do odabira savršene internet adrese za vaš web sajt.

Podelite ovaj post

Šta je domen?

Domen ili kako se često naziva, “internet adresa,” predstavlja jedinstvenu oznaku koja omogućava pristup web sajtu. U osnovi, to je ono što ljudi kucaju u pretraživaču kako bi pristupili nekom web sajtu. Na primer, “www.example.com”. Dakle, domen je digitalna adresa web sajta. To je ono što čini vašu web stranicu lako dostupnom i pamtljivom za korisnike širom sveta.

Kako funkcionišu domeni?

Domen omogućava posetiocima interneta da lako pristupe vašoj web stranici. Zamislite da je web sajt kuća na internetu, adresa te kuće je upravo ono što domen predstavlja. Bez domena, posetioci bi morali da pamte nizove brojeva, poznatih kao IP adrese, što bi bilo nepraktično i teško pamtljivo. Domeni funkcionišu pomoću Domain Name System (DNS) sistema koji konvertuju ime domena u IP adresu jer kompjuteri jedino to razumeju.

Šta se dešava kada unesete domen u pretraživač?

Kada unesete domen u pretraživač, pretraživač šalje zahtev DNS serverima da pronađu odgovarajuću IP adresu za taj domen. Nakon što se pronađe IP adresa, pretraživač uspostavlja vezu sa web serverom (hostingom) koji je povezan sa tim domenom. Web server zatim vraća odgovor koji se prikazuje u vašem pretraživaču. Sve se to događa jako brzo.

DNS razrešavanje imena domena

Korak 1

Kada ukucate u pretraživač adresu (npr. example.com) upit će se proslediti do DNS servera vašeg internet provajdera (ISP DNS). Ukoliko postoji u njegovoj keš memoriji zapis o traženom domenu, IP adresa se vraća korisniku i pretraživač pristupa sajtu.

Koraci 2-3

Ukoliko na DNS serveru ne postoji zapis o traženom domenu, ISP DNS server krenuće u potragu i upitati root DNS servere da ga usmeri dalje. U svetu postoji 13 root DNS servera (obeleženih slovima od A do M) kojima upravlja ICANN. Root domen se obeležava tačkom na kraju imena domena i uglavnom se ne piše već se podrazumeva (example.com.) Root DNS serveri uputiće vas na DNS servere za upravljanje TLD domenima (u našem primeru to je .com domen)

Root DNS

Koraci 4-5

TLD DNS server zatim daje informaciju o autorativnom DNS serveru za traženi domen

TLD DNS

Koraci 6-7

Autorativni DNS server je obično DNS web hosting provajdera gde se nalazi sajt i na njemu se nalazi zapis IP adrese za traženi domen.

Autoritativni DNS

DNS web hostinga

Koraci 8-9

Nakon što dobije informaciju o IP adresi, DNS je smešta u svoju keš memoriju za sledeće upite i prosleđuje je vašem računaru koji zatim pristupa sajtu example.com pomuću IP adrese.

Delovi i vrste domena

Domen se sastoji od nekoliko delova. Na primeru domena “www.example.com”, “www” se naziva poddomen, “example” je naziv domena, a “.com” je vrhovni nivo domena (TLD) ili ekstenzija.

TLD: Top Level Domains

Top Level Domains (TLD) ili domeni najvišeg nivoa je poslednji deo imena domena. Poznati i kao ekstenzije domena definisani su posle tačke u nazivu domenu. Najpoznatiji TLD-ovi su .com, .org, .net, .rs, .de… i mnogi drugi.

gTLD: Generic Top Level Domains

Generic Top Level Domains (gTLD) su specifična podgrupa TLD-ova koja nije ograničena na određenu zemlju ili geografsku oblast. Ovi domeni su široko dostupni i često se koriste za različite svrhe. Najpoznatiji su .com, .net, .org…

Ograničenja i restrikcije gTLD-ova

Važno je napomenuti da neki gTLD-ovi imaju posebna ograničenja ili zahteve za registraciju. Na primer za .com domen su: dužina mora biti 3-63 znaka , slova (a-z), brojeve (0-9) i crtice (osim na 3. ili 4. poziciji imena domena), ne možete koristiti specijalne znakove (npr. & i #). Slična pravila važe i za druge tipove domena.

ngTLDs: New Generic Top-Level Domains

New Generic Top-Level Domains (ngTLDs) su relativno novi tipovi domena koji su uvedeni kako bi pružili veću raznolikost i opcije prilikom registracije domena. Primeri ngTLD domena su .blog, .shop, .app, .guru, .ninja, .photography itd.

ccTLD: Country Code Top Level Domains

Country Code Top Level Domains (ccTLD) su specifične ekstenzije domena vezane za pojedinačne zemlje ili teritorije. Kada razmatrate ccTLD za svoj web sajt, važno je da se upoznate sa zahtevima za registraciju tih domena, jer oni mogu značajno da variraju. Na primer, .uk označava Veliku Britaniju, .de označava Nemačku, .me je za Crnu Goru

Srbiji je dodeljeni .rs i .срб ccTLD domeni kojim upravlja RNIDS, a SkyHosting je ovlašćeni registar .rs domena.

Second Level Domain (2LD)

Domen drugog nivoa (2LD) je deo imena domena koji se nalazi ispred TLD-a. Na primer, u domenu “primer.co.rs”, .co je 2LD. .rs domen ima sledeće domene drugog nivoa: .co.rs, .org.rs, .edu.rs i .in.rs.

Poddomeni

Poddomeni su dodatne adrese koje se kreiraju ispod imena domena. Na primer, “blog.skyhosting.rs” je poddomen “skyhosting.rs” Poddomeni vam omogućavaju da organizujete i strukturišete sadržaj na vašoj web stranici.

Besplatni domeni

Jedan od besplatnih domena za registraciju je .tk domen i Freenom usluga. Postoji i besplatna opcija za registraciju domena koja se nudi uz određene usluge, kao što je web hosting. Važno je razmotriti uslove i ograničenja ovih besplatnih domena pre nego što se odlučite za njih.

Razlika između imena domena i URL-a

Domen i URL (Uniform Resource Locator) su povezani, ali ne isti. Domen je samo deo URL-a. URL predstavlja potpunu adresu web resursa, koja uključuje i protokol (na primer “http://” ili “https://”), domen i putanju do određenog resursa na web sajtu.

Šta je URL?

URL je skraćenica za Uniform Resource Locator, što je adresa koja identifikuje određeni resurs na internetu. On obično sadrži protokol, domen i putanju do resursa. Na primer, “https://www.test.co.rs/blog” je URL koji vodi do bloga na web sajtu “www.test.co.rs”.

Elementi URL adrese

Elementi URL-a

  • Protokolni identifikator: Ovaj deo URL-a označava kako će se resurs preuzeti ili prikazati. Najčešći protokoli su “http” i “https” za web stranice, ali postoje i drugi kao što su “ftp” za prenos datoteka.
  • Host: Kombinacija podomena i glavnog domena predstavlja host. Na primer, u URL-u “https://www.test.co.rs”, “www.test.co.rs” je host.
  • Putanja: Putanja identifikuje tačan put unutar servera do resursa. Na primer, u URL-u “https://www.test.co.rs/blog/index.html” “/blog/index.html” je putanja do određene strane na blogu.
  • Parametri: Parametri su dodatne informacije koje se šalju serveru kako bi se prilagodio prikaz resursa. Na primer, u URL-u “https://www.test.co.rs/search?q=keywords,” “?q=keywords” su parametri koji traže od servera da prikaže rezultate za ključne reči “keywords.”

Domen nije isto što i web hosting

Domen i hosting su dve različite stvari, ali su međusobno povezane. Domen se odnosi na adresu web sajta, dok hosting se odnosi na uslugu smeštaja web sajta na serveru koji omogućava da web sajt bude dostupan na internetu. Domen vam omogućava da pristupite web sajtu, dok hosting omogućava da web sajt bude dostupan drugim korisnicima.

Zamislite domen kao adresu na internetu, dok je web hosting kuća na koju ta adresa pokazuje. Web sajt bi u tom slučaju bio unutrašnjost vaše kuće odnosno poslovnog prostora / prodavnice.

.rs ili .com domen - koji izabrati?

Kada je u pitanju izbor između .rs i .com domena, oba tipa domena imaju svoje prednosti i odgovaraju različitim potrebama. Evo nekoliko aspekata koje treba razmotriti:

  1. Geografska pripadnost – .rs domeni su specifični za Srbiju, dok su .com domeni opšteprihvaćeni širom sveta. Ako vaša ciljna publika uglavnom dolazi iz Srbije, .rs domen može ukazivati na lokalno prisustvo, dok .com domen može delovati internacionalno.
  2. Globalna prisutnost – Ako planirate da vaša web stranica bude globalno dostupna i da privuče međunarodnu publiku, .com domen je često bolji izbor. On je prepoznatljiv širom sveta.
  3. Dostupnost – Dostupnost željenog domena može biti ključni faktor. .com domeni su popularni, pa je konkurencija za njih često veća. Verovatno lakše ćete naći slobodan .rs domen, ali to zavisi od konkretnog imena koje želite.
  4. Brendiranje – Domensko ime igra važnu ulogu u brendiranju. Trebalo bi da bude lako pamtljivo i relevantno za vašu delatnost. Razmotrite koji od ova dva domena bolje odgovara vašem brendu i ciljevima.
  5. SEO – Domenska ekstenzija (npr. .rs ili .com) nije ključni faktor za rangiranje na pretraživačima, Google ravnopravno prepoznaje obe ekstenzije, čak daje malu prednost .rs domenu za lokalne sajtove. Međutim, kvalitet sadržaja i backlinkovi igraju mnogo veću ulogu.
  6. Cena i obnova – Cene i uslovi registracije mogu varirati između ova dva tipa domena. Razmotrite troškove i pravila za obnovu domena pre nego što donesete odluku. Po pravilu ccTLD domeni su skuplji od gTLD domena.
  7. Pravne prepreke – Proverite pravne zahteve i regulative koje se odnose na registraciju određenih domena u zemlji ili regionu.

Na kraju, izbor između .rs i .com domena zavisi od vaših specifičnih potreba i ciljeva. Važno je pažljivo razmisliti o svim faktorima pre nego što donesete odluku. Možda čak razmotrite i registraciju oba domena ako to odgovara vašoj strategiji.

Kako odabrati ime domena

Kada razmišljate o kreiranju svoje online prisutnosti, odabir pravog domena je ključni korak. Domen postaje vaša adresa na internetu i to je prva stvar koju korisnici vide kada posećuju vašu web stranicu.

Ime domena mora biti lako pamtljivo

Pamtljivost je ključna komponenta uspešnog domena. Korisnici treba da mogu lako zapamtiti vaše domen ime kako bi se vraćali na vašu web stranicu. Više o tome kako izabrati dobro ime domena pročitajte u našem blogu, a evo i nekoliko brzih saveta:

  • Kratko i jednostavno: Domeni koji su kratki i jednostavni su lakši za pamćenje. Izbegavajte komplikovane i dugačke domene.
  • Izbegavajte brojeve i specijalne karaktere: Korišćenje brojeva i specijalnih karaktera može otežati pamćenje domena.
  • Izbegavajte crte (-): Crte u domenima mogu izazvati zabune, pa je bolje izbeći ih.
  • Originalnost: Pokušajte da budete originalni i izbegavajte kopiranje drugih domena.
  • Koristite ključne reči: Uključivanje relevantnih ključnih reči u naziv domena može poboljšati vidljivost vašeg veb sajta u pretrazi.
  • Neka bude lako za pamćenje: Izaberite domen koji je lak za pamćenje kako bi se korisnici lakše setili vašeg web sajta.
  • Neka bude lako za kucanje: Izbegavajte korišćenje složenih ili neobičnih reči koje mogu otežati kucanje domena.
  • .rs ili .com: Ako poslujete u Srbiji izaberite .rs domen. Google voli domaće domene. Ukoliko poslujete internacionalno, dokupite i .com domen ili neki drugi gTLD.
  • Izbegavajte pravne probleme: Pre nego što odaberete domen, proverite da li je slobodan i da li krši prava intelektualne svojine drugih.

Pamtljiv domen podstiče povratne posete. Ako korisnici lako pamte vašu adresu, veća je verovatnoća da će se često vraćati na vašu web stranicu. To može povećati broj konverzija i pomoći u izgradnji lojalne publike.

Lično ime kao ime domena? Prednosti i nedostaci

Kako kupiti domen?

Proces kupovine domena obično uključuje sledeće korake:

  1. Izaberite registar domena – Registar domena je kompanija koja vam omogućava da registrujete domen. Postoji veliki broj domenskih registara, pa odaberite pouzdanog registra sa dobrom reputacijom.
  2. Proverite dostupnost domena – Koristite alate za proveru da li je željeni domen slobodan za registraciju. Registracija se vrši pravom prečeg zato budite brzi. Domen se ne može rezervisati.
  3. Izvršite registraciju – Pratite uputstva registra domena kako biste izvršili registraciju domena. Obično ćete morati da unesete svoje podatke, izaberete željeni period registracije i izvršite plaćanje. Maksimalni period registracije domena je 10 godina.
  4. Obnovite domen – Domen nakon isteka perioda registracije može isteći. Redovno obnavljajte svoj domen kako biste izbegli gubitak vlasništva nad njim. Registar će vas obično obavestiti e-mailom da Vam ističe domen i da je vreme za obnovu.

Šta ako je domen koji želim zauzet?

Prvo možete probati sa nekim drugim TLD domenom sa istim nazivom. Ili dodavanje odgovarajuće reči u imenu domena može pomoći (na primer "app" ako je sajt u vezi razvoja aplikacije). Neki od zauzetih domena su na prodaju ali cena može biti znatno veća. Možete probati da kontaktirate registar domena i zamoliti da prosledi vaš zahtev za otkup domena vlasniku.

Koliko košta registracija domena?

Cena registracije domen imena može značajno varirati i zavisi od nekoliko faktora. Prvo, cena zavisi od vrste domena koji želite da registrujete. Premium nazivi domena mogu koštati i nekoliko hiljada dolara u poređenju sa manje poznatim nazivima.

Takođe, cena registracije može varirati između različitih registrara. Svaki registrar ima svoju politiku cena i zato je važno uporediti cene domena kod različitih registara pre nego što se odlučite.

Da li je savršen domen vredan ulaganja?

Samo vi možete odgovoriti na ovo pitanje, ali postoji nekoliko stvari koje treba da razmotrite:
  • Koliko je vaš web sajt važan za vaše poslovanje? Ako jeste možda bi se isplatilo potrošiti više.
  • Koliko novca će vam zaraditi ovaj domen? Koliko će vam vremena trebati da se isplati nakon kupovine?
  • Možete li promeniti naziv preduzeća? Ako ste još uvek u fazi planiranja, možda bi bilo vredno razmisliti.
  • Možete li pronaći slično ime domena? Naravno da biste želeli da imate svoj savršeni domen, ali da li bi nešto slično moglo da vam završi posao bez prevelikog troška?

Na koliko godina da registrujem domen?

Svi domeni se zakupljuju na godišnjem nivou. Ne postoji mesečni zakup domena. Maksimalni period na koji se može registrovati domen je 10 godina.

Ako planirate da koristite svoj domen godinama, samo napred i registrujte ga koliko god možete, verovatno pet ili deset. Pretraživači vole da vide imena domena koja su registrovana u budućnosti, jer to ukazuje da planirate da ostanete.

Ako niste sigurni koliko dugo ćete koristiti svoj domen, počnite sa godinu ili dve. Uvek ga možete produžiti naknadno. (Samo ne dozvolite da vaša registracija istekne!)

Da li mogu da kupim više od jednog domena?

Da, imate mogućnost da kupite više različitih domena. Ovo je često praktikovano od strane kompanija i pojedinaca koji žele da zaštite svoj brend ili da ciljaju različite ključne reči ili tržišta. Kupovina više domena može biti korisna strategija za upravljanje online brenda.

Ograničenja u izboru domena

Iako možete kupiti više domena, važno je napomenuti da postoje određena ograničenja. Prvo, imena domena moraju biti dostupna za registraciju, što znači da neko drugi već ne sme da ih poseduje. Takođe, neki registri ili države mogu imati posebne zahteve ili ograničenja za registraciju ccTLD-ova (Country Code Top Level Domains), kao što su nacionalni domeni.

Pravila za registraciju .RS domena

Da li mogu da otkažem registraciju domena?

Obično ne možete otkazati registraciju kupljenog domena. Zato pazite kada birate domen da ne dođe pre svega do greške u kucanju. Za .rs domene ponekad postoji mogućnost otkaza u prvih 7 dana. Pre registracije domena, preporučuje se da pažljivo pročitate uslove i politiku otkazivanja kod vašeg odabranog registra.

Da li mogu registrovati domen bez web hostinga?

Da, možete registrovati domen i kasnije zakupiti hosting i kreirati web sajt. Registrovanje domena vam omogućava da rezervišete određeno ime domena za buduću upotrebu. To je korisno ako planirate da pokrenete web sajt u budućnosti ili želite da zaštitite određeno ime domena od drugih.

Mogu li prodati svoje domene?

Da, možete prodati svoje domene. Mnogi vlasnici domena prodaju ih na specijalizovanim platformama za prodaju domena ili putem privatnih dogovora. Cena domena zavisi od faktora kao što su njegova privlačnost, popularnost, dužina i relevantnost.

Mogu li transferovati svoj domen na drugog registra domena?

Da, moguće je preneti svoj domen na drugog registra domena. Ovaj proces se naziva transfer domena. Transfer obično zahteva “otključavanje” domena kod trenutnog registra, dobijanje autorizacionog koda (EPP kod) i zatim pokretanje transfera kod novog registra. Postupak može varirati u zavisnosti od pružaoca usluga i tipa domena.

Transfer .RS domena je besplatan, dok gTLD domena se naplaćuje ali se time domen ujedno i produžava za godinu dana.

Kako transferovati .RS domen
Kako transferovati gTLD domen

Da li mogu da kupim domen kod registra domena ili moram od web hosting provajdera?

Možete kupiti domen kod registra domena ili preko web hostinga. Obično je lakše da domen zakupite sa web hostingom i sve imate na jednom mestu. Domen se lako usmerava na drugi web hosting promenom DNS servera.

Šta je WHOIS privatnost i da li mi je potrebna?

Zaštita privatnosti podataka (WHOIS privacy) je dodatna usluga koju pružaoci registra domena nude kako bi zaštitili vaše lične podatke prilikom registracije domena. Kada je privatnost domena omogućena, vaši lični podaci kao što su ime, adresa i kontakt informacije se skrivaju od javnosti. Privatnost domena je korisna ako želite da zadržite anonimnost i smanjite mogućnost neželjenog kontakta ili krađe identiteta.

Od kada je GDPR stupio na snagu skoro svi gTLD domeni imaju uključenu WhoIs privatnost u cenu domena automatski. Što se tiče .rs domena, podaci nisu vidljivi ukoliko je vlasnik domena fizičko lice, dok su vidljivi ukoliko je domen registrovan na firmu. Ukoliko se želite dodatno zaštiti, možete zakupiti ovu uslugu za svoj domen.

Kontakt podaci prilikom registracije domena

Domen se registruje sa kontakt podacima vlasnika domena koji može biti fizičko lice ili firma. Preporučujemo da poslovne domene registrujete na svoju firmu. Ako neko pravi sajt za vas i registruje domen u vaše ime, veoma je bitno da to uradi sa Vašim podacima, nikako na svoje ime. Jer posle je teško dokazati da je to vaš domen.

Pored podataka o registrantu (vlasniku domena), prilikom registracije upisuju se i podaci o administrativnom i tehničkom kontaktu. Administrativni kontakt može biti isto vlasnik domena što je najčešći slučaj, ili možete dodeliti nekoj drugoj osobi ili firmi da upravlja vašim domenom. Pazite, administrator ima skoro sva prava kao i vlasnik domena.

Tehnički kontakt je obično kontakt registra domena ili web hostinga.

Na kraju...

Domeni su ključni elementi vaše online prisutnosti. Registrovanje i upravljanje domenima omogućava vam da izgradite profesionalni web sajt, poboljšate svoju vidljivost na internetu i zaštitite svoj brend. Kroz ovaj sveobuhvatni vodič, nadamo se da ste stekli dublje razumevanje o tome šta su domeni i kako možete iskoristiti njihov potencijal. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, slobodno se obratite našem stručnom timu koji će vam rado pomoći.

Prijavite se na naš newsletter

Saznajte prvi o novostima i učite od najboljih

Ostali članci

Pratite nas na socijalnim mrežama